Spelregels

Florizon mikt niet perse op het hoogste rendement. We vinden het veel belangrijker om de risico's laag te houden.
We bereiken dit door de volgende spelregels te volgen:

• Spreiden, spreiden, spreiden
• Beleg in degelijke bedrijven
• Gunstig inkopen
• Houd het nieuws in de gaten

Spreiden
Spreiden is van nature de beste methode om de risico's te verlagen en het resultaat stabieler te maken. Florizon beveelt een aandelenpakket van minstens 12 bedrijven aan. Gaat één bedrijf op de fles, dan verlies je 8,33% van je vermogen en moeten de andere bedrijven samen 9,09% stijgen om het verlies te compenseren. Bij 5 bedrijven is het sommetje 20% verliezen en 25% goedmaken. Het loopt dus sneller verkeerd af.
Er is ook een bovengrens. Bij 25 bedrijven verlies je 4% mocht het slecht aflopen voor een bedrijf en moet je 4,17% goedmaken met de andere 24. Dat is natuurlijk veel gunstiger. Echter bij te veel bedrijven loop je het risico dat je aandacht te verspreid raakt over de bedrijven. De "eigenheid" van de portefeuille verdwijnt ook een beetje. En er is meer startkapitaal nodig.

Degelijke bedrijven
Florizon analyseert jaarlijks de jaarverslagen van 250 bedrijven op 20 kernpunten, en alleen de allerbeste krijgen 4 of 5 sterren achter hun naam te staan. Dit zijn de degelijke bedrijven die jaar in jaar uit bewijzen hun zaakjes op orde te hebben. Wij stellen dat hierdoor een structureel voordeel op de langere termijn is te behalen.

Gunstig inkopen doen
Florizon heeft twee parameters die hiervoor zorgen. De prestatiescore en het sentiment. Prestatie is een combinatie van degelijkheid die hierboven staat in combinatie met de prijs van de aandelen. Bedrijven krijgen dus een hoge prestatie als ze fundamenteel sterk zijn en de aandelen niet al teveel geld kosten. Iedere dag opnieuw ordenen wij alle aandelen op de prestatiescore.
1. Koop alleen aandelen met een hoge prestatie

Eigenlijk is het sentiment de prestatie over alle bedrijven heen. Als alle aandelen aan de dure kant zijn, is het sentiment laag. Als dit gebeurt volgt er vaak een koerscorrectie, waarmee ook de aandelen van bedrijven die best een goede prestatie hadden toch mee omlaag gaan. Koop dus alleen bij een gunstig, dus hoog, marktsentiment. Dat vergroot de winstkansen. Dit kan dus betekenen dat het soms gedurende een periode niet lukt om aan de 12 aandelen te komen. Dat is geen probleem. Het geld staat dan gewoon risicoloos op de bank.
2. Koop alleen wanneer het sentiment hoog is

Nieuws
Niemand kan de toekomst voorspellen. De omstandigheden van bedrijven kunnen gedurende het jaar veranderen. Houd een open vizier en kijk altijd wat er aan de hand is als de koers van een bedrijf flink onderuit gaat. Kan het bedrijf de nieuwe ongunstige omstandigheden aan? Wat verandert er precies? Informeer altijd via het nieuws of internet even wat er speelt rond een bedrijf alvorens je tot aankoop overgaat.

We hebben het spreiden, gunstig inkopen doen en kiezen voor degelijke bedrijven verwerkt in de aandelen assistent en AI strategieën. Daarmee is Florizon uniek in haar soort

Hoe ziet het Florizon portfolio eruit?